5 dejstev zakaj je igra zunaj pomembna v vseh letnih časih

Gibanje na svežem zraku je pomembno v vseh letnih časih saj igra bistveno vlogo pri krepitvi naše odpornosti. Čeprav je letošnja jesen prijetno topla in z obilico sonca ne pozabite na sprehode v naravi in druge aktivnosti tudi takrat, ko se bodo temperature nekoliko spustile. Primerno se oblecite in obujte… in gremo!

igra zunaj

Raziskave kažejo, da otroci, starejši od osem let preživijo več kot sedem ur dnevno, za različnimi elektronskimi napravami. Digitalni trendi imajo svoj vpliv na otroke in njihov razvoj pa vendar ne smemo pozabiti, da ima igra na prostem edinstvene, trajne in pozitivne učinke na otrokov fizični, duševni in čustveni razvoj. V nadaljevanju navajamo pet odličnih razlogov, da svoje otroke peljete iz zaprtih prostorov.

1. Cenijo svoje okolje

Današnja tehnologija omogoča zabavne možnosti, ki so bile pred nekaj generacijami še nemogoče. Elektronske igrače, video igre in mobilne naprave nas pogosto zavedejo tako daleč, da pogosto pozabimo, da je zunaj zidov naših domov in učilnic na voljo cel svet. Tu se šele začne pravi svet raziskovanja in nabiranja življenjsko pomembnih znanj in izkušenj. Otroci razvijajo tesnejšo povezavo s svetom okoli njih. Igra na prostem pomaga otrokom razumeti, kaj pomeni, da pripadajo skupnosti, in krepijo zavedanje svojega mesta v naravi. Po mnenju Nacionalne federacije za divje živali, preživljanje prostega časa na prostem celo navdihuje otroke, da so boljši bodoči skrbniki okolja.

2. Spodbuja telesno dejavnost in vadbo

Plezanje, drsenje po toboganih, guganje, lovljenje in drugi načini raziskovanja in igre so odlični za izboljšanje moči, prožnosti in krepitvi celotnega kardiovaskularnega sistema. Gre za krepitev zdravja in nabiranje kondicije …saj veste …FIT je IN! Lesene otroške hiške omogočajo odlično otroško zabavo na domačem vrtu in predstavljajo njihovo vsakodnevno zatočišče in kraj zabave.

3. Pomaga otrokom pri učenju

Večina strokovnjakov meni, da igra na prostem pomaga pri učenju saj pomaga otrokom pri razvijanju jezikovnih in razsodnih sposobnosti, spodbuja avtonomno razmišljanje in reševanje problemov ter pomaga izboljšati njihovo sposobnost, da se osredotočijo in nadzirajo vedenje. Za boljše spodbujanje učenja je priporočljivo, da vsak dan vsaj del časa preživijo na prostem. S tem se bodo prevetrili s svežim zrakom, kar jim bo omogočalo zdravo rast in razvoj. Si lahko mislite, da so ravno timski športi kot sta košarka in nogomet zaslužni, da se otroci v življenju lažje odločajo?

4. Krepi samozavest in samospoštovanje

Izzivi premaganih plezalnih in drugih ovir pomagajo otrokom pri ocenjevanju tveganj. Premagovanje le teh jim daje občutek dosežkov in povečuje samozavest. To so pomembne sestavine otrokovega neodvisnega razvoja. Odprta narava svobodne igre - še posebej na prostem - ponuja otrokom možnost, da sprejemajo odločitve, izbirajo lastne izkušnje in pustijo svoje domišljije vzleteti. Omogoča jim, da vedo, da so odgovorni za svoje ravnanja in povečujejo njihovo zmožnost razmišljanja, ki presega omejitve.

PLEZALNI  STOLPI

5. Povezuje družine

Mislite, da je igro na prostem pomembna samo za otroke? Razmislite!

Gibanje na prostem ne zagotavlja ugodnega vpliva le na otroke ampak dela čudeže tudi odraslim! Poleg gibalno in kondicijsko bolje pripravljenega telesa ustvarja čudovite nove spomine za otroke, starše, brate in sestre, ki jih delimo. Nič en bo narobe, če boste včasih tudi odrasli prebudili otroka v sebi in ušpičili kakšno norčijo z otroci. Boste videli kako magično to deluje na otroke. Seveda meje zdravih norčij je vsekakor potrebno upoštevati ;)

Torej, če kratko povzamemo… elektronske igrače so del sodobnega časa. So tukaj, nam na voljo, so zabavne vendar verjamemo, da ni nadomestka za zdravo, aktivno igro. Zakaj še vedno berete ta blog? Spravite se ven in naredite nekaj spominov! 