Kako izbrati primerno zunanje leseno igralo za domačo zelenico?

Končno je prišla pomlad in obdobje, ko vse več časa preživljamo zunaj. Urejamo si vrtove, gredice in dvorišča ter mnogi razmišljajo tudi o nakupu otroškega igrala za razposajene nadobudneže. Kako izbrati najbolj primerno igralo?

Funny

Najprej razmislimo o:

 - Ustreznem prostoru: Ko razmišljate o nabavi igrala v večini primerov že imate v mislih prostor kamor bi igralo želeli postaviti. Prostor je zelo pomemben, saj za varno igro morata biti ustrezna tako teren, kot tudi podlaga.


 - Velikosti igrala: igralo mora biti primerne velikosti in prostora okrog igrala mora biti dovolj, da se lahko otroci varno gibljejo (priporoča se 1,5 m odmika iz vsake strani).  Pri velikosti igrala je pomembno tudi dejstvo koliko otrok se bo pretežno igralo ter njihova starost. Vsekakor je bolje nabaviti nekoliko večje igralo, ki bo posledično tudi daljši čas služilo svojemu namenu, vendar naj bo takšno, da ga bodo lahko otroci dokaj samostojno uporabljali.

Nekateri se zelo hitro odločijo za nakup hišice, ko otroci bržkone shodijo. V tem primeru se priporočajo talna igrala oziroma talne hišice, ki se postavijo direktno na tla oziroma podlago. V teh primerih ni možnosti vzpenjanja po igralu in se tako izognemo nevarnosti padcev. Lesene hišice nudijo zanimiv prostor za igro in otroško zatočišče, saj se otroci zelo radi umikajo v svoje majhne »bunkerje«.

Najbolj priljubljeni talni so modeli lesena hiška Moderna ali Fantasia 100, ki je tudi letošnji novi trendi model.

Za nakup malo večjih igral s tobogani in plezalnimi stenami se odločamo nekje od otrokovega 3. leta starosti dalje. Najprej moramo biti pozorni na višino podesta. Za manjše otroke se svetujejo nižji modeli, ki imajo podest na višini 60 cm od tal. To sta na primer modela IBIZA in Fantasia 300. Zaprta igralna  hišica omogoča tudi lažji nadzor gibanja otrok, tobogan je dolžine 120 cm in omogoča varne spuste malih kobacajev.

fantasia 300

Za nekoliko večje otroke so na voljo višji modeli hišk ali plezalnih stolpov s podesti na višini 90 cm. Osnovni model takšnega igrala predstavlja Plezalni stolp LEON, ki je optimalen za igro dveh do treh otrok. Medtem, ko se eden spušča po toboganu, drugi pleza in/ali se igra pod hišico. Primeren je od tretjega leta dalje, za boljšo barvno usklajenost z okoljem pa lahko izbirate med zelenim in rdečim toboganom dolžine 175 cm. Igralna platforma stolpa meri 70 x 70 cm.

Večino modelov igralnih hišk iz našega asortimana je možno tudi kasneje nadgraditi z dodatnimi komponentami. Tako lahko osnovni model Leona kasneje dopolnite s plezalno steno in/ali dvojno gugalnico, kar predstavlja model HALLY, ki je najmanjši in najcenejši model hiške z dvojno gugalnico.

Fungoo Hally

Gugalnica da ali ne?

Večina strank, ki se odloči za nakup igrala z gugalnico se odloča za modele z dvojno gugalnico. V kolikor vam prostor to dopušča je to vsekakor smotrna odločitev,  saj otrokom omogoča različne dimenzije guganja, z različnimi sedali, kot so ograjeni sedeži za najmanjše, gugalna gnezda, diski in podobno. Sicer pa, ko se na igralu igra več otrok hkrati dodatne gugalnice nikoli niso odveč.   

Model z enosedežno gugalnico je FUNNY, ki ima pod hišico tudi peskovnik, in je že nekoliko večji od prejšnjih modelov plezalnih stolpov. Priporočamo ga predvsem tistim, ki nimajo veliko prostora za postavitev igrala. Zaradi višine platforme, le ta je na višini 125 cm, posledično ponuja višjo plezalno steno in je s tem zanimiv tudi za večje otroke. Tobogan je dolžine 220 cm, izbirati pa je možno med štirimi različnimi barvami - rumeno, zeleno, rdečo in modro.

Fungoo Funny

Tobogani ter vsi dodatni plastični deli in oprijemala za vse modele hišk so narejeni iz kvalitetne plastike renomiranega švedskega proizvajalca KBT.

Letošnja novost na tržišču je hišica ZAX v trendi rjavo-oranžni barvi. Ima leseno streho, ki nudi odlično zaščito pred zunanjimi vplivi, dvojno gugalnico, plezalno steno in tobogan dolžine 220 cm. Višina platforme je 120 cm, kar pomeni, da spada v kategorijo večjih igral.

V kolikor bi želeli, da igralna hiška bolj prostorna in večja so na voljo trije najbolj priljubljeni modeli z večjo dimenzijo platforme: Carol, Fortess in Giant.

Fungoo Carol 3

CAROL 1 osnovni model hišice v družini Carol ima velikost platforme 100 x 100 cm, na višini 125 cm in vključuje 220 cm dolg tobogan.

CAROL 2 vključuje še enojno gugalnico, ki je zaradi dodatno ojačane prečne gredi še posebej stabilna.

Model CAROL 3 pa ima dodatno povečano platformo v izmeri kar 100 x 200 cm.

Obstajajo seveda še večji modeli kot na primer FORTRESS s platformo 150 x 130 cm na višini 145 cm, tobogan pa je dolžine neverjetnih 290 cm.

FORTRESS je večji model hišice v kategoriji manjših igral. Poleg večje prostornosti in istočasno e igre večih otrok nudi oblilo različnih dodatnih možnosti za igro in plezanje -  plezanje po vrvi, po vrvni lestvi in plezalni steni, igranje pod hiško, ki ga lahko spremenimo tudi v peskovnik s klopcama ali pa dodamo komplet mizice in dveh klopi. Po želji lahko prostor celo zapremo ali ob strani dodamo zaboj za shranjevanje igrač.

Fungoo Fortress

Med večje modele med domačimi igrali spada tudi priljubljen model GIANT, ki je zaradi edinstvene strehe še posebej primeren za večje otroke, saj se lahko v hiški normalno gibljejo tudi večji otroci. Velikost platforme je 140 x 116 cm na višini 145 cm, tobogan pa dolžine 290 cm. Tudi pri model GIANT je mogoča razširitev z dokupom dodatnih modulov in nagraditev z gugalnico in drugimi komponentami.

Modelov, ki jih ponujamo je veliko več. Zgoraj opisani so predstavljeni kot osnovni nabor v kategoriji manjši igralnih sestavov, ki so najbolj pogosta izbira za domačo zelenico. Za morebitne dodatne nasvete in informacije nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo svetovali in vam pomagali izbrati najprimernejše igralo za vaš dom.